program 2022

FREDAG 5 augusti

 

SALONG Svens Bio

 

17.30 Öppningsceremoni


18.00 "Birds of America"  (2021, delvis engelsk textning)


Den franske dokumentärfilmaren Jacques Loueilles följer i fågelmålaren John Audubons (1785-1851) fotspår och möter människor i ett för alltid förändrat landskap.


Introduktion av regissör Jacques Loueilles och producenten Ariane Metais. Vilken betydelse har Audubon och minnet av den förlorade naturen?

"Birds of America" är en amerikansk odysse´ längs Mississippifloden. Vilken betydelse har minnet av den förlorade naturen?

 

20.00 Matservering vid John Ericssongården


Musik & underhållning av Tobias Magnell och Vanda Lakatos

John Ericssongården

Tobias Magnell

21.30 ”Digger” 2020, engelsk textning


Far och son drabbar samman i detta grekiska drama om slitningar mellan stad och land i en döende landsbygd. Det är en prisbelönad grekisk ”västern” med en storspelande Vangelis Mourikis i huvudrollen.


Samtal med regissör Georgis Grigorakis. Varför ska vi rädda naturen när de unga flyttat in till staden och ingen längre bryr sig?

"Digger" Far och son drabbar samman i en grekisk miljökamp

LÖRDAG 6 augusti

 

SALONG Svens Bio


13.00 Kortfilm ”Stamnätet” (2020) och ”Först här” (2021)


Clara Bodéns vackra och lågmälda kortfilmer skildrar tillståndet i världens snabbast urbaniserade land. Där naturen tjänstgör som kuliss för moderna samhällsprojekt.


Samtal med regissören Clara BodénHur ska man överleva på landsbygden utan att förlora hoppet?

 

 

"Stamnätet" (2020) Motståndskraft på landsbygden

13.00 Workshop: Vanda Lakatos från Figurteaterkompaniet ordnar filmverkstad för barn och unga mellan 10-20 år. Var med och gör din egen animerade film och tävla om utmärkelsen ”Guldhackan”. Det vinnande bidraget visas i Svens Bio klockan 19.00.

Miljöprofilen Stefan Edman berättar om människorna på Bredfjället. Foto Peter Muld

 14.30 Dokumentärfilm ”Bredfjället i våra hjärtan” (2021) Producent Peter Muld


Författaren Stefan Edman berättar om sin hembygd. Det är historien om hårt arbetande och uthålliga familjer som kämpar för sin överlevnad med självhushållning och naturbruk. Snus, salt och socker får man från affären i Ljungskile

Samtal med Stefan Edman - Natur och kultur, hur hänger det ihop i miljöarbetet? Och vad betyder det kollektiva minnet av människorna som levde i skogen?

16.30 Föreläsning: ”Den svenska vattenkraftens historia”


Journalfilm från bygget av Kilforsens kraftverk (1956)


Professor emeritus Evert Vedung berättar om den svenska vattenkraftens historia och varför det är så viktigt idag. Med utdrag och bilder från hans bok ”Vattenkraften, staten och de politiska partierna under 1900-talet” (2001)

Vattenkraftens historia. Olidans kraftstation 1906

18.00 Debattstund – med Evert Vedung och Stefan Edman. Stad och land – vad betyder minnet av naturen?

"Serdtse Mira" (Världens hjärta) av Natalia Mestjaninova. Den unge veterinären Egor tar hand om rävar och grävlingar på jaktskolan

 <<<

19.00 Figurteaterkompaniet - vinnande bidrag i tävlingen " Guldhackan” presenteras

19.30 Svensk premiär: ”Serdtse Mira” (engelsk textning)


Den unge veterinären Egor jobbar på en skola för jakthundar ute på den ryska landsbygden. Hans vardag är att ta hand om rävar och grävlingar, men hans högsta önskan är att bli en del av familjen. En film om människor och djur av den prisbelönade ryska regissören Natalja Mestjaninova


Intervju (via zoom på bioduk) med regissören Natalja Mestjaninova

* Med reservation för ändringar